1á2 werkdagen Levertijd

Gratis verzending

30 dagen bedenktijd

- MEENEEM PRIJS gemonteerd Bens 803-Bsc-3, €195

10 gezondheidsvoordelen van een goede bureaustoel; fysiek & mentaal

Geen rugklachten met een goede bureaustoel

Met gezondheidsvoordelen bedoelen we de positieve effecten op zowel het fysieke als mentale welzijn. Enkele fysieke voordelen zijn onder andere het behouden van een goede conditie van de nek- en rugspieren en een betere gezondheid van het hart en de bloedvaten. Mentale voordelen zijn onder andere stressvermindering en verbeterde stemming. De gezondheidsvoordelen van een goede bureaustoel zijn voor de meeste mensen, die regelmatig tijd doorbrengen achter een bureau, wel duidelijk. 

Hoe ouder u wordt, hoe belangrijker de juiste fysieke ondersteuning wordt. Uw lichaam vangt een verkeerde houding beter op als u jonger bent. Het duurt dan langer om lichamelijke klachten te ontwikkelen. Een verkeerde keuze van een bureaustoel kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken, maar een goede bureaustoel kan bijdragen aan positieve gezondheidsontwikkelingen.

In westerse landen is ongeveer een derde van alle ziekteverzuim op het werk te wijten aan problemen met spieren en gewrichten. Rugklachten (zoals lage rugpijn, ischias, slijtage van de tussenwervelschijf, hernia) vormen het grootste deel hiervan (ongeveer 60%). Op de tweede plaats komen klachten aan de nek, schouders, armen, “tenniselleboog”, peesontstekingen en ontstekingen van de peesschede, carpaal tunnelsyndroom, en aandoeningen die verband houden met herhaaldelijke belasting, de zogenaamde aandoeningen door herhaalde overbelasting; cumulatieve trauma-aandoeningen (CTD’s). Daarna volgen klachten aan de knieën en heupen. Het is algemeen geaccepteerd dat de werkomstandigheden en de hoeveelheid werk belangrijke factoren zijn bij het ontstaan en voortduren van deze klachten, volgens de studie van de World Health Organization; Preventing musculoskeletal disorders in the workplace Protecting Workers Health Series No 5, 2003.

Volgens een andere studie, gepubliceerd door Marc T. Hamilton in 2008, kan het langdurig stilzitten leiden tot schadelijke cardiovasculaire en metabole effecten (hart- en stofwisselingseffecten). De mogelijkheid tot bewegen en het aanpassen van de zithouding gedurende een werkdag is dus sterk aan te raden.  

Een goede bureaustoel geeft door zijn ergonomisch ontwerp, instelmogelijkheden en kwaliteit, zodanige ondersteuning, wat tot fysieke voordelen leidt. Doordat u comfortabel en relaxed kunt werken geeft het naast de fysieke voordelen ook nog heel veel mentale voordelen. We noemen hieronder 4 fysieke voordelen en 6 mentale voordelen. 

De fysieke voordelen van een goede bureaustoel zijn: 

  1. Verbeterde ergonomie 
  2. Verbeterde houding
  3. Verbeterde bloedcirculatie 
  4. Verminderde druk op de gewrichten en drukpunten 

De mentale voordelen van een goede bureaustoel zijn:

  1. Verhoogde productiviteit 
  2. Verminderde vermoeidheid
  3. Verbeterd welzijn 
  4. Stressvermindering
  5. Verbeterde concentratie 
  6. Verhoogd comfort
Blij-met-productiviteit

Verbeterde ergonomie

Een verbeterde ergonomie wordt mogelijk door de diverse instelmogelijkheden van een goede ergonomische bureaustoel. Dit komt doordat de juiste ergonomische ondersteuning geboden wordt aan de rug, nek en ledematen. De belasting op uw rug zal verminderen, als de ergonomisch ingestelde stoel de natuurlijke kromming van de rug bevordert. Hierdoor zullen rugpijn en spanning worden verminderd.
Een stoel met goede armleuningen kan daarbij ook bijdragen aan een afname van spanning in de nek- en schouderspieren.

Verbeterde houding

Een verbeterde houding verwijst naar de optimalisatie van de manier waarop we ons lichaam houden en bewegen, zowel in rust als tijdens activiteit. Dit houdt in dat ons lichaam op een gunstige manier wordt gepositioneerd, zodat de belasting op de spieren, gewrichten en wervelkolom wordt geminimaliseerd. Langdurig zitten in een juiste houding kan helpen bij een betere ademhaling en het voorkomen van beklemming op de borst, zo wordt verondersteld door het Amerikaanse Tijdschrift voor Medische Wetenschappen. 

Verbeterde bloedcirculatie

Een verbeterde bloedcirculatie betekent dat het bloed efficiënter door het lichaam stroomt. Dit is essentieel voor de algehele gezondheid, omdat het bloed zowel zuurstof als voedingsstoffen naar de cellen in een lichaam vervoert.  Een stoel met een goede zitdiepte, zithoogte en voldoende padding zal de bloedcirculatie bevorderen en het risico op gevoelloosheid of slechte circulatie verminderen.

Geen-ongezonde-houding

Verminderde druk op gewrichten en drukpunten

Het verlichten van de belasting op de gewrichten en drukpunten kan helpen om pijn en ongemak te voorkomen. Ook kan de bewegingsvrijheid worden vergroot, als het menselijk lichaam goed ondersteund wordt. Een goed ontworpen stoel met voldoende demping kan de druk op uw heupen en gewrichten verminderen, als deze ook goed afgesteld is op uw lichaam. 

Verhoogde productiviteit

Comfortabel zitten op een ergonomische stoel kan uw focus en concentratie verbeteren, wat leidt tot een verhoogde productiviteit op het werk. Deze verhoogde productiviteit zorgt voor een mentaal voordeel, omdat u meer gedaan krijgt in minder tijd. Dit resulteert in een lagere werkdruk of meer dopamine aanmaak, wanneer u een taak af hebt gerond. Zowel comfortabel zitten als het afwisselen tussen zit- en staandehouding bleek meer productiviteit tot gevolg te hebben volgens een studie van The Ergonomics Open Journal, uit 2013.  

Verminderde vermoeidheid

Het toenemen van uw energie kan ook een positief gevolg zijn wanneer u gebruik maakt van een goede bureaustoel. Een goede stoel kan vermoeidheid verminderen door de juiste ondersteuning te bieden, wat resulteert in een betere alertheid en energieniveau gedurende de dag.

Verbeterd welzijn

Welzijn verwijst naar een algemene staat van gezondheid, comfort en geluk. Het omvat zowel fysieke als mentale aspecten, zoals het ontbreken van pijn of ongemak en het vermogen om effectief te functioneren in het dagelijks leven. Het hebben van een comfortabele en ondersteunende stoel kan dus bijdragen aan een algemeen gevoel van welzijn en tevredenheid tijdens langdurig zitten. Dit kan weer bijdragen aan een afname van ziekteverzuim op het werk. 

Stressvermindering

Wanneer zowel uw fysieke als mentale spanning afneemt, zal ook uw stressniveau afnemen. Een ergonomische stoel kan helpen om spierspanning en ongemak te verminderen en het verbeterde welzijn helpt om mentale spanning af te doen nemen. 

Verbeterde concentratie

Een comfortabele stoel kan afleiding en ongemak verminderen, waardoor u zich beter kunt concentreren op uw taken en een hoger niveau van cognitieve prestaties kunt bereiken. Wanneer we ons comfortabel voelen in onze stoel, kunnen we ons beter concentreren op onze taken en taken uitvoeren met meer efficiëntie.  

Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een comfortabele zithouding is een goede ondersteuning van de rug, nek en schouders. Een ergonomische bureaustoel biedt deze ondersteuning door middel van verstelbare rugleuningen, hoofdsteunen en armsteunen. Door deze onderdelen aan te passen aan de individuele behoeften van de gebruiker, kan de houding worden verbeterd en wordt spanning op de rug, nek en schouders verminderd.

Een andere factor die bijdraagt aan een betere focus en concentratie is een verstelbare zithoogte. Door de zithoogte aan te passen aan de juiste hoogte van het bureau, kan het scherm worden geplaatst op ooghoogte, waardoor de nek niet wordt belast en de ogen niet snel vermoeid raken.

Verhoogd comfort

Een ergonomische stoel kan het algemene comfortniveau verbeteren, waardoor u zich prettiger voelt tijdens lange werkuren en minder afgeleid wordt door ongemak. Een ergonomische bureaustoel is zo ontworpen dat hij het lichaam op precies de juiste plaatsen kan ondersteunen. Daarnaast heeft hij de instelmogelijkheden om hem precies aan uw lichaam aan te passen. Hierdoor is het mogelijk om gedurende lange tijd comfortabel en geconcentreerd te werken. Naast het juiste gebruik van de bureaustoel is het ook belangrijk om de werkplek zo in te richten dat u het beeldscherm op de juiste hoogte hebt staan en ook het toetsenbord en muis moeten goed te bereiken zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om uzelf aan te wennen om regelmatig even op te staan en te bewegen.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is een stoel, die zodanig ontworpen is dat hij op de juiste plaatsen precies de goede ondersteuning geeft. Daarvoor moet de bureaustoel zodanig instelbaar zijn dat hij per persoon juist ingesteld kan worden. 

Benodigdheden-ergonomische-bureaustoel

Belangrijke onderdelen van een ergonomische bureaustoel 

De belangrijke onderdelen van een ergonomische bureaustoel zijn de lendensteun, de verstelbare armleuningen, de in diepte verstelbare zitting en eventueel de hoofdsteun.

De lendensteun

De lendensteun van een bureaustoel kan geïntegreerd zijn in de rugleuning en soms is deze nog apart instelbaar. De vorm van de rugleuning en de lendensteun zorgen ervoor dat uw rug in de juiste stand wordt ondersteund. Hierdoor wordt het gewicht op de correcte wijze overgebracht naar de zitting, dit zorgt ervoor dat het lichaam nergens afgekneld wordt en u zich comfortabel voelt. 

Verstelbare armleuningen

Een ergonomische bureaustoel heeft armleuningen die minimaal in de hoogte instelbaar zijn. Nog beter is het als ze ook naar voren en achteren verschuifbaar zijn, in breedte verstelbaar en draaibaar zijn. Dit voorkomt problemen met de armen, schouders en nek. 

Hoofdsteun

Een hoofdsteun is bij een bureaustoel vaak als optie verkrijgbaar. Tijdens het actief werken is dit niet noodzakelijk, maar kan zorgen voor extra comfort.

Geschikte-stoel-lange-mensen-met-hoofdsteun

Bureaustoelen geschikt voor lange mensen: 

Wanneer u langer bent dan 185 cm kan een bureaustoel die geschikt is voor lange mensen beter bij u passen. De gemiddelde ergonomische bureaustoel is geschikt voor mensen tussen de 165 cm en 185 cm. Bent u langer dan 185 cm, kijk dan naar een bureaustoel die beschikt over een zitdiepte verstelling en een rugleuning die hoog genoeg is. Wilt u daarnaast ook een hoofdsteun, dan heeft u het probleem dat deze bij heel veel bureaustoelen meer een neksteun gaat worden of zelfs maar tot tussen de schouderbladen komt. Er zijn bureaustoelen, die speciaal ontworpen zijn voor de wat langere personen. Neem even contact op met de leverancier, zodat u een juiste beslissing neemt. 

Bureaustoelen geschikt voor kleine mensen:

Bent u juist op zoek naar een bureaustoel voor iemand die kleiner is dan 165 cm, dan zijn er ook specificaties waar u speciaal op moet letten. Ten eerste natuurlijk de hoogte van de bureaustoel, maar minder voor de hand liggend is de juiste breedte tussen de armleuningen. Bij veel bureaustoelen is de ruimte tussen de armleggers te groot. Daardoor zit u met uw armen te wijd, met als gevolg een negatieve lichamelijke belasting. Kijk dus naar een bureaustoel die of de armleggers dicht bij elkaar heeft staan of een bureaustoel waarbij de armleggers in breedte verstelbaar zijn. 

Bureaustoelen geschikt voor zware mensen: 

Er zijn bureaustoelen speciaal voor zware mensen. Over het algemeen zijn de betere bureaustoelen, getest volgens de BIFMA normen, geschikt voor gebruikers tot 130 kg. Bent u zwaarder, dan moet u zoeken naar deze speciale bureaustoelen, zoals een XXL bureaustoel.

Bureaustoelen geschikt voor kinderen: 

Over het algemeen zitten kinderen geen uren achter elkaar op een bureaustoel te werken. Maar hoe langer ze dat moeten doen, of als ze al last hebben van lichamelijke ongemakken, kijk dan naar een bureaustoel die geschikt is voor kleinere mensen. Deze zijn gemakkelijker aan te passen naar het kleinere lichaam van een kind.

Het is belangrijk op te merken dat de gezondheidsvoordelen kunnen variëren afhankelijk van de individuele behoeften en voorkeuren. Het is altijd raadzaam om een stoel een paar weken uit te proberen en eventueel te kunnen retourneren. Daarnaast moet u er altijd voor zorgen dat de bureaustoel goed is afgesteld op uw lichaam om de beste resultaten te behalen.

Koop een bureaustoel die goed is voor uw gezondheid

Als u een bureaustoel van BenS Kantoormeubelen aanschaft, weet u zeker dat deze goed is voor uw gezondheid. De stoel is namelijk ontworpen op basis van het menselijke lichaam. De bureaustoelen zijn competitief van prijs, maar doen niets af in kwaliteit!

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Inhoudsopgave

Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Verbeterde ergonomie [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Verbeterde houding [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Verbeterde bloedcirculatie [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Verminderde druk op gewrichten en drukpunten [sub_toc] => Array ( ) ) [4] => Array ( [id] => [text] => Verhoogde productiviteit [sub_toc] => Array ( ) ) [5] => Array ( [id] => [text] => Verminderde vermoeidheid [sub_toc] => Array ( ) ) [6] => Array ( [id] => [text] => Verbeterd welzijn [sub_toc] => Array ( ) ) [7] => Array ( [id] => [text] => Stressvermindering [sub_toc] => Array ( ) ) [8] => Array ( [id] => [text] => Verbeterde concentratie [sub_toc] => Array ( ) ) [9] => Array ( [id] => [text] => Verhoogd comfort [sub_toc] => Array ( ) ) [10] => Array ( [id] => [text] => Wat is een ergonomische bureaustoel? [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => Belangrijke onderdelen van een ergonomische bureaustoel  [sub_toc] => Array ( [0] => Array ( [id] => [text] => De lendensteun [sub_toc] => Array ( ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Verstelbare armleuningen [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Hoofdsteun [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) [1] => Array ( [id] => [text] => Bureaustoelen geschikt voor lange mensen:  [sub_toc] => Array ( ) ) [2] => Array ( [id] => [text] => Bureaustoelen geschikt voor kleine mensen: [sub_toc] => Array ( ) ) [3] => Array ( [id] => [text] => Bureaustoelen geschikt voor zware mensen:  [sub_toc] => Array ( ) ) [4] => Array ( [id] => [text] => Bureaustoelen geschikt voor kinderen:  [sub_toc] => Array ( ) ) [5] => Array ( [id] => [text] => Koop een bureaustoel die goed is voor uw gezondheid [sub_toc] => Array ( ) ) ) ) )

Contact opnemen

Heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Gerelateerde producten